Wat te doen in Yerseke
3 september 2020
Toen we in Juni op een camping in Zeeland stonden, hebben we besloten om hier nog eens terug te komen maar dan in of om Yerseke. Yerseke staat bekend om zijn mossel- en oestercultuur en dat wilden we wel eens van dichtbij meemaken. Vanuit Roermond stelden we de Garmennavigatie in op locatie “Camping Zon en Zee“. De route ging voornamelijk door België richting Antwerpen en vandaar recht omhoog richting Bergen Op Zoom om net voor Hoogerheide linksaf te slaan richting Goes. Voorbij Kruiningen namen we de afslag N673 naar Yerseke. Daar volgden we de campingborden ipv de Garmeninstructies zodat we over wat ruimere wegen bij de camping aankwamen. Prachtige locatie, we kregen vanwege de maat van onze camper een andere plaats toegewezen dan we hadden gereserveerd en stonden heerlijk ruim tussen de seizoensplaatsen van de camping.
De camping ligt aan de rand van het relatief kleine plaatsje Yerseke, bij de ingang de straat oversteken en via de trap de dijk op en daar is de haven al. Over de dijk loop je zo het centrum in van dit charmante plaatsje. Een leuke afwisseling van authentiek en modern karakteriseert de boulevard langs de verschillende oesterputten. Hier vind je de oesterproeverijen die enkel overdag open mogen zijn om zo geen concurrentie met de locale restaurants te hebben.
Wij kozen voor een proeverij bij De Oesterij. Er stond daar als enige een rij voor de ingang dus moest het daar wel lekker zijn. En inderdaad, via de loopbrug over de oesterputten, die deze tijd van het jaar leeg zijn en klaargemaakt worden voor de nieuwe oogst, kwamen we op een drijvend overdekt terras waar ruim plaats was voor de liefhebbers. Heerlijk de oesters kunnen proeven met een bijpassend glas wijn. Geweldig!
Vanuit de camping naar het knooppunt 64 gefietst en daar de route opgepakt, over de dijk waren veel vissersboten te zien die zich bij eb vast hadden laten lopen om zo de oester- en mosselvelden te bewerken. Ook op het water veel zeilboten die genoten van de straffe wind die wij op de fiets wat minder ervaarden. Vervolgens langs het ‘Kanaal door Zuid Beverland‘ tot de 1e brug, daar overgestoken en dan weer terug naar de waterkant van ‘Natuurpark Oosterschelde‘ tot we in Wemeldinge kwamen. Een leuke haven met de oude sluizen waar het volgens mij prachtig wonen is.
Daarna over de oude dijk naar Kattendijke langs de duikersplaatsen en bij knooppunt 49 een beetje landinwaarts. Door Kattendijke gefietst waar we een soort van restaurantje hadden gevonden om te lunchen maar die ging helaas (later bleek gelukkig) pas over een half uur open. We hadden geen zin om op te wacht dus fietsten we door. Onderweg bij een klein bordje met lepel en vork en een klein bordje Theetuin de Bamboe Monnik voor de deur hingen de Surinaamse en de Braziliaanse vlag; dat moest dus goed zijn. Eenmaal binnen waren we enorm verrast door de schoonheid van deze tuin vol tropische beplanting en kleine zitjes die ruim uit elkaar stonden zodat deze tuin 200% corona-proof was.
Nadat we de theetuin hadden verlaten, fietsen we richting Kapelle dwars door de peren- en appelboomgaarden. Zulke grote peren heb ik niet eerder gezien! Helemaal beduusd van het mooie fruit hebben we de afslag van knooppunt 52 gemist die ons door de aardappelvelden had moeten brengen. Gelukkig kwamen we wel uit in Kapelle zodat we daar de route weer op konden pakken.
Van Kapelle ging de route naar Hansweert langs de dijk van de Westerschelde. Omdat de vaargeul hier vlak langs de dijk loopt, zagen we een indrukwekkend groot containerschip voorbij komen die richting Antwerpen voer. Via de Amos van Hansweert kwamen we bij de sluizen van het kanaal door Zuid-Beverland. Net voorbij Nishoek fietsten we langs weer een mooie lokatie om even te stoppen ‘Landwinkel De Plantage‘. Hier is ook een camperplaats tussen de fruitbomen waar je ook erg leuk staat en die op korte fietsafstand van Yerseke ligt. Een aanrader voor de volgende keer! Na een drankje waren we in een mum van tijd weer in Yerseke. Een heerlijke dag gefietst en veel leuke ervaringen opgedaan.